Ons EK

Leeuwinnen

Waar bij veel sporten mannen en vrouwen gelukkig steeds meer als gelijkwaardig worden gezien, is vrouwenvoetbal voor sommigen nog steeds onterecht een lelijk eendje. Terwijl het een van de grootste sporten in opkomst is, vooral onder meisjes. Hoog tijd om af te rekenen met dat imago dus! Daarom is het ook zo mooi dat het EK in Nederland groots is aangepakt, inclusief oranjeparade en koninklijke aanwezigheid bij de openingswedstrijd. Wat een mooi statement maken Willem-Alexander en Máxima daarmee: vrouwenvoetbal is serieuze topsport. De afgevulde in het oranje gehulde Galgenwaard is daar nóg een bewijs van.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Natuurlijk is vrouwenvoetbal van een ander niveau dan mannenvoetbal, maar die vergelijking mag je eigenlijk ook helemaal niet maken. Bij andere sporten als hockey, tennis, handbal en volleybal wordt de vrouwelijke versie ook niet steeds belachelijk gemaakt. Daarnaast beschikken de dames over veel minder geld en middelen en hebben ze hierin nog een jarenlange achterstand weg te werken. Nog los van de fysieke verschillen.

Het is gewoon niet eerlijk om altijd te willen vergelijken. En er zijn de afgelopen jaren al grote stappen gezet. De omslag zie je ook in kleinere dingen zoals een speciale kledinglijn voor vrouwen. Nog niet zo heel lang geleden moest nog worden gespeeld in voor mannen gemaakte tenues, wat bij vrouwen al snel als een tent oogt. Nike maakte in aanloop naar het EK een mooi gebaar door de Nederlandse tenues te voorzien van een leeuwin in plaats van een mannetjes leeuw. Daarnaast spelen steeds meer Nederlandse speelsters in buitenlandse topcompetities.

Dat onze leeuwinnen klaar zijn voor hun EK en tot op het bot gemotiveerd, blijkt direct in de openingswedstrijd tegen Noorwegen. Ze knallen uit de startblokken en in de eerste minuut is er meteen een grote kans, die door de Noorse keepster knap wordt gekeerd. Shanice van de Sanden steelt de harten van het publiek met een paar rushes over rechts en er volgt nog een scoringsmogelijkheid.

Voor de wedstrijd is er eerst nog de openingsceremonie, die op papier beter klinkt dan het in de praktijk is. Het publiek moet zwaaien met met plastic vlaggen in verschillende kleuren, dat aangevuld met wat rookkanonnen best een leuk gezicht is, maar het komt toch wat kneuterig over. Daarna volgt een optreden van zangeres Sharon Doorson, geflankeerd door schaars geklede danseressen. Een rare keus voor een evenement waar bovengemiddeld veel geëmancipeerde mensen aanwezig zijn. Of de organisatie was even vergeten dat het niet om mannenvoetbal ging? Gelukkig ziet het Nederlandse elftal niets van dit alles en komen ze onder luid gejuich uit de kleedkamer.

Sari van Veenendaal

Uitzinnig

Aan Noorwegen is te zien dat ze kwalitatief een sterk elftal hebben, maar ze komen er mede door de Nederlandse druk en fanatisme niet echt uit. Hun sterspeelster Hegerberg wordt weinig in stelling gebracht en als het dan toch gevaarlijk wordt, staat keepster Sari van Veenendaal op de goede plek of wordt ze bijgestaan door haar verdediging. Soms met kunst- en vliegwerk, maar wat geeft het. Een doelpunt van Nederland hangt in de lucht en dat komt er ook halverwege de tweede helft. Shanice van de Sanden duikt knap op voor haar verdediger en kopt een prachtige voorzet van Lieke Martens in het Noorse doel.

Shanice van de Sanden

De Galgenwaard ontploft en de geboren Utrechtse Shanice rent uitzinnig naar de tribune waar haar familie, vrienden én het koninklijk paar zitten. Mooier kan bijna niet. De leeuwinnen houden stand in de slotfase en hebben kansen om de uitslag groter te laten uitvallen, maar dat lukt steeds net niet. Nederland bekroont een sterkte openingswedstrijd voor eigen publiek dik verdiend met drie punten.

Als het nog 0-0 staat, wordt de wave ingezet, waar ook de koning en koningin aan meedoen. Persoonlijk heb ik altijd een beetje moeite met de wave, het kan leuk zijn als de wedstrijd al is beslist en er nog een paar minuten moeten worden uitgespeeld maar het heeft weinig met topsport te maken. Zeker als het nog 0-0 staat, leidt het alleen maar af van de wedstrijd. Winnen is tenslotte belangrijker dan meedoen. Maar voor veel toeschouwers is het leuk voor de sfeer.

Lieke Martens

Geen schwalbes

Lieke Martens wordt uitgeroepen tot ‘player of the match’, maar eigenlijk kent het Nederlands elftal vandaag allemaal uitblinkers. De dames spelen als een team, daar kunnen veel mannen nog wat van leren. Net als dat het een verademing is dat schwalbes niet voorkomen en het spel amper stilligt. Praten tegen de scheidsrechter is namelijk ook niet aan de orde, en als een speelster op de grond ligt kun je ervan uitgaan dat ze echt pijn heeft.

We kunnen terugkijken op een mooie avond met het best denkbare resultaat. Achteraf blijkt dat twee miljoen Nederlanders hebben gekeken, meer dan naar de Champions Leaguefinale. Dat lijkt mij een mooi compliment waard aan de dames. En oranje staat de Galgenwaard dus ook goed. Het was voor mij als Utrechtfan even wennen, een keer geen rood-wit. Daar kregen we wel schone stoeltjes voor terug, dat is nog weleens anders. Op de Bunnikside, waar normaal gesproken vrije plaatskeuze is, zijn de stoeltjes genummerd met stift en dat maakt het ook wel weer charmant. Het stadion is mooi aangekleed met boarding in de kleuren van de huisstijl van het EK, waardoor je dichter op het veld lijkt te zitten en de gracht minder opvalt.

Galgenwaard in oranje

Volhouden

Dit EK is erg belangrijk voor de definitieve acceptatie van vrouwenvoetbal in Nederland en om de eeuwige cynici eindelijk de mond te snoeren. Zelfs Johan Derksen stelt zijn negatieve beeld in het openbaar bij, maar in mijn sportschool blijkt dat toch niet voor iedereen haalbaar. Terwijl een man bekent dat hij FC Utrecht en andere Erediviseploegen regelmatig slechter heeft zien spelen (wat ik kan beamen) kraken anderen het af terwijl ze bekennen slechts tien minuten gekeken hebben. Er is dus nog steeds een lange weg te gaan.

De kritiek zegt volgens mij iets over het conservatisme binnen de voetbalwereld, in veel andere sporten is het verschil tussen mannen en vrouwen al lang geen issue meer. Al kan het altijd beter natuurlijk… Dat verdienen de meiden ook die op voetbal gaan en in groten getale in het stadion hebben genoten van hun leeuwinnen. Dik verdiend gewonnen en de organisatie heeft er veel aan gedaan om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten. Nu volhouden!