Van brulshirt tot plopmuts

Marketing en WK zijn al jaren een goede combinatie. Toch verbazen de creaties iedere keer weer, want het wordt steeds gekker. Het begint met de Ruud Gullitpetjes in 1988 en anno 2010 worden we geconfronteerd met de nieuwste vinding: de plopmuts. Hoog tijd dus voor de top 10 van Oranje. Heb je suggesties? Stuur ze in!


1. De Ruud Gullitpruik is misschien wel een van de eerste echte rages onder Oranjefans. De creatieve supporters op de foto kochten zelf een losse pruik met pet, maar er zijn ook goedkope varianten op de markt geweest in de vorm van oranje petjes met wat sliertjes zwarte wol aan de rand.


2. Kabouter Plop is een Belgische creatie maar als er wat te verdienen valt, zetten onze zuiderburen van Studio 100 hun principes graag even opzij. Het resultaat is dit oranjegedrocht. Volgens typisch Hollands gebruik moeten flink wat zegeltjes geplakt worden om dit juweeltje te bemachtigen.


3. Dit jaar is er voor het eerst een special gadget voor de vrouwelijke voetbalfan op de markt: de Dutchydress van Bavaria. Het jurkje wordt gepromoot door niemand minder dan Sylvie van der Vaart.


4. De leeuwenhose van Bavaria is zelfs even wereldnieuws tijdens het vorige WK in Duitsland. Supporters mogen de stadions er niet mee in, omdat Budweiser veel geld heeft neergeteld om zich de officiële biersponsor van het evenement te mogen noemen. Hopelijk wacht de Dutchydress niet hetzelfde lot, want het is toch vrij lastig als je het jurkje moet uittrekken en daarna nog het stadion in wil.


5. De Wuppie maakt een ware comeback tijdens het EK van 2004. De oranje, rode, witte en blauwe beestjes zijn niet aan te slepen bij AH. Er worden daarom zelfs autoruiten ingeslagen om een megawup te bemachtigen.


6. Om gek van te worden: de trompet van Heineken. De bierbrouwer komt bij vrijwel ieder groot toernooi met een soortgelijk hoofddeksel op de proppen. Dit is in ieder geval de meest vermoeiende.


7. Een wel heel erg fout hoofddeksel is de oranje Wehrmachthelm die wordt bedacht voor het WK van 2006 in Duitsland. De KNVB verbiedt de helm in de stadions.


8. Ze bestaan blijkbaar echt, dit soort huiskamers. Mèt oranje dug-out. Er moet destijds in 2000 een vracht aan oranjepunten van de Postbank voor worden gespaard en dan ook nog ƒ 29,95 worden bijbetaald.


9. Alle Welpies helpen! Alles wat AH bedenkt rond voetbaltoernooien lijkt in goud te veranderen. In 2008 gaat Nederland weer massaal boodschappen doen om de kleine leeuwtjes te bemachtigen en de spaarstaarten (uiteraard met bijbetaling) in te wisselen voor een mega Welp of Welpie-pet. Worden de beesies van dit jaar net zo succesvol?


10. Het brulshirt van Blokker groeit ook uit tot een klassieker op het gebied van gekke oranjecreaties en mag daarom niet ontbreken in deze top 10. Nog steeds verkrijgbaar en volgens de folder van Blokker dit jaar voor het eerst ook in kindermaten verkrijgbaar.

Volgens een collega van de marketingafdeling ben ik het ideale marketingslachtoffer. Deze zomer ga ik weer proberen niet teveel geld uit te geven aan spaaracties voor oranje troep. Na het WK weten we of dat gelukt is…

6 comments

 1. Oh god. Mijn ouders hadden ook zo’n Gullitapparaat in de kast liggen vroeger. Gelukkig heeft hij de vele verhuizingen niet overleefd.

  Die Dutchydress ziet er best leuk uit trouwens…

 2. Aaaah, de Gullit pruik-pet combinatie! Daar heb ik nog steeds nachtmerries van… Die Dutchydress is trouwens echt heel erg lelijk. Of heb je hem al in de kast hangen? In dat geval heb ik niks gezegd…

 3. Ik heb vorig jaar nog een John de Wolf pet weggegooid, of course een Gullit rip-off, maar wel een collectors item (sic.) En mijn zwager heeft nog steeds een megawup op de hoedenplank, mag niet weg van de kinderen, maar zo verschoten oranje, is die al weer erg retro!

 4. Die Plopmuts is echt te fout! De Breuk gaat ook enorm in de min met deze actie. Enige wat campagne nog kan redden is toevoegen van de slogan

  “Zet ’em plop!” 😉

 5. Zo fout en leuk die oranje attributen! Ik las net dat AH vorig jaar 15 miljoen wuppies had besteld (70 zeecontainers vol!!)… en dat was nog te weinig! Ben benieuwd waar ze dit jaar mee komen. ‘Iets’ met beesies, schijnt.

  Tijdens het WK heel lang geleden (16,20 jaar?) lagen er natuurlijk ook veel oranje producten in de winkel. Mijn moeder had me toen wijsgemaakt dat ze zelfs oranje tampons in de supermarkt verkochten. Dus ik zoeken!! Maar heb ze nooit gevonden!! 😛

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *