Strand op de Neude

Als je naar Horse Guards Parade in Londen en op Copacabana in Rio bent geweest om olympisch beachvolleybal te zien, kun je een EK in eigen statsie natuurlijk niet laten schieten. De Neude is tijdelijk omgebouwd tot sportarena met het postkantoor en de Domtoren als decor voor spannende wedstrijden. Het is een mooie zomermiddag om een paar potjes te kijken, en bij het stadhuis zijn wat kraampjes en een biergarten ingericht om een echte toernooisfeer te maken.

Beachvolleybal is een geweldige sport om te kijken, omdat elk punt spannend is en er eigenlijk altijd wat te zien is. Daarnaast heb ik veel respect voor de kracht en enorme fitheid van de spelers. Het ene moment liggen ze gestrekt in het zand om te verdedigen, een paar seconde later zweven ze hoog in de lucht om de bal te smashen. We zien eerst een Zwitsers duo winnen en daarna betreden twee Italianen de speciaal aangelegde zandbak om een mooie show te geven. 

De Nederlanders Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter hebben Utrecht dit toernooi als thuisbasis gekregen en spelen hun eerste wedstrijd. Varenhorst is een paar dagen eerder flink door zijn enkel gegaan en het is de vraag of hij fit genoeg is. Flink ingetaped komt hij het veld op, maar in zijn spel is er niet veel van te merken. Hij verbijt de pijn en het in het oranje getooide publiek staat achter het Nederlandse duo dat hun eerste wedstrijd wint. 

Later zitten we naast de ouders van een van de Oostenrijkse spelers die daarna in actie komen. Terwijl de zon langzaam ondergaat achter de Dom komt er ook een einde aan een mooie sportnamiddag- en avond. We drinken nog wat en volgen het toernooi verder op televisie.